Tractor rijdt in op fietsers: vier doden

Gepubliceerd 20 maart 2010 door Sannie

Misschien hebben jullie het al gehoord, begreep dat het zelfs op het RTL nieuws geweest zou zijn. Maar wederom is er wat gebeurd waardoor Bocholt weer in het nieuws kwam. Het eerste lentezonnetje heeft heel wat verdriet gebracht, lees maar…

Tractor rijdt in op fietsers: vier doden, meerdere gewonden

Op de Brogelerweg in Bocholt is een tractor donderdagmiddag ingereden op een groep fietsende senioren. Er vielen vier doden, een zwaargewonde en twee lichtgewonden.
De groep van tien fietsers, afkomstig uit Meeuwen-Gruitrode, was op weg van Bocholt naar Peer toen ze aangereden werden. Drie slachtoffers waren op slag dood, een vierde persoon stierf later. Het medisch interventieplan werd afgekondigd.

Exc3xa9n persoon verkeerde in kritieke toestand, maar diens situatie wordt nu stabiel genoemd. Twee personen raakten lichtgewond, drie anderen bleven ongedeerd.

“Lijken tellen”

“Voor de vier fietsers doe het niet overleefd hebben, had sowieso alle hulp te laat gekomen”, zegt Carine, die net in de tegenovergestelde richting reed toen ze het ongeval zag gebeuren. “De lichamen lagen levensloos op straat, bewegen deden ze niet meer.”

Carine belde meteen de hulpdiensten. “Die wilden weten hoeveel mensen er bij het ongeval betrokken waren. Ik ben dan de lijken moeten gaan tellen, verschrikkelijk”, vertelt de vrouw.

Verblind

De 61-jarige bestuurder van de tractor, die 500 meter verder woont, verklaarde na afloop verblind geweest te zijn door de zon. “Ze scheen recht in mijn ogen”, zegt de landbouwer. “Met opzet rij je geen mensen dood.”

Het is ook mogelijk dat de man de fietsers niet zag door de balen stro die hij op zijn voorvork droeg. Dit wordt nu onderzocht. Voorlopig is zijn rijbewijs ingetrokken wegens onvoorzichtig rijgedrag.

“Ik herkende sommige van de overlevende slachtoffers”, vertelt de tractorbestuurder. “Dat maakt het zo mogelijk nog erger.”

De man beweert dat hij zeker niet te hard reed. “Maar je hoeft niet hard te rijden. Als je er xc3xa9xc3xa9n raakt, dan raak je er meteen ook twee, of driexe2x80xa6 Het duurt immers maar een fractie van een seconde.”

Zwarte dag

Burgemeester Peuskens reageerde betreurd op het ongeval. “Dit is een zwarte dag voor Bocholt. Er zijn voorlopig vier doden. De groep fietsende senioren bestond uit een tiental personen. Ze waren aan het genieten van de eerste lentezon.”

Peuskens sprak ook even met de chauffeur: “Hij heeft geen fietsers gezien, zegt hij. Hij werd verblind door de zon.”

Geen fietspad

Op de plaats van het ongeval ligt er geen fietspad. De buurt vraagt hier nochtans al lang om. Volgens Schepen van Openbare Werken Claessens is het gemeentelijk dossier klaar, maar wacht de gemeente op Vlaamse subsidies.

Maar burgemeester Peuskens is de discussie over de fietspaden in dit geval eigenlijk niet aan de orde. “Eigenlijk is de Brogerelweg een verkeersarme baan die beperkt wordt gebruikt. Dit is een noodlottig geval”, aldus Peuskens.

Reconstructie

Het parket is nu een onderzoek gestart en vrijdag volgt een reconstructie. Vlaams minister-president Kris Peeters betuigde zijn medeleven al vanop zijn ziekenbed.

In het gemeentehuis van Meeuwen-Gruitrode komt er een rouwregister te liggen. “Daar kunnen ook alle inwoners van Bocholt terecht om hun medeleven te betuigen”, aldus burgemeester Peuskens.

(voor meer info klik hier)

Advertenties

4 reacties op “Tractor rijdt in op fietsers: vier doden

 • Vreselijk verhaal zeg, ik heb het ook gehoord op de radio. Je moet er toch niet aan denken zoiets mee te maken.
  Ik hop snel weer verder, door een korte stroomuitval loop ik iets achter!

 • Geef een reactie !!

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s

  minoesjka2

  minoesjka's leventje

  Melody Music

  Nihil fit sine causa

  Mijn dagboek

  door Niels van Veen

  Mijn dagboek

  door Judith van Veen

  %d bloggers liken dit: